Cum se fabrica un model de incaltaminte?
Zilnic vedem o multime de poze cu modele de incaltaminte, mai exact cu produsul finit, insa putini cunosc intreg procesul de fabricatie prin care trece acesta.
Am hotarat sa facem un tur prin fabrica si sa va prezentam fiecare moment important in crearea unei perechi de sneakers. N-am ales un model intamplator, ci unul care s-a situat in topul preferintelor dumneavoastra.
Vom folosi multe imagini si vom incerca evitarea termenilor tehnici de specialitate, pentru ca lectura sa fie una usoara, placuta. Asadar, sa trecem la treaba!
In prima faza, se alege pielea naturala si alte materiale care urmeaza sa fie folosite(in cazul nostru, plasa perforata) si se pregatesc pentru croitul mecanic cu presa hidraulica. Bucata de piele se asaza pe o placa din teflon, iar peste ea se pun asa numitele cutite; presa loveste pe cutit si o decupeaza. Practic, modelul este format din mai multe piese, fiecare cu cate un cutit propriu si care urmeaza a fi imbinate intre ele.
Apoi, bucatile de piele rezultate trec prin procesul de insemnare, unde vor fi aplicate manual mici repere pentru o viitoare suprapunere perfecta.
Inainte de a fi cusute, bucatile de piele se subtiaza electronic, mai precis se uniformizeaza, se aduc la aceeasi grosime. Masina functioneaza automat si are o multime de setari in functie de tipul de incaltaminte dorit(gheata, balerini, sandale).
Imediat dupa aceasta etapa, piesele se monteaza manual, cu ajutorul unei solutii adezive pe baza de cauciuc natural.
Trecem mai departe la urmatorul "banc de lucru" si anume masina de cusut. E un proces complex, in care produsul incepe sa prinda contur, dupa cum veti putea sesiza in imaginile urmatoare. Initial, fiecare parte(fata, spate, captuseala) se coase separat.
In tot acest timp, are loc si montatul capselor. Mai intai se fac gaurile manual, cu ajutorul unui ciocan, operatiune care ar trebui sa para destul de familiara, prin prisma asemanarii cu batutul cuielor. Dupa aceea, se ataseaza capsele si se introduc la o masina pneumatica pentru a fi fixate.
Concomitent, ne vom ocupa de aplicarea logo-ului nostru pe brant(talpic) prin intermediul unui aparat de stampilat la cald.
Dupa toate aceste faze, trecem la masinile de aplicat staif(intaritura spate) si bombeu(intaritura fata), unde pielea se intinde pe calapodul incalzit cu ajutorul unor clesti.
Urmeaza masina de tras varf, care functioneaza cu aer pneumatic, rezultatul concretizandu-se in inchiderea partii din fata.
Intr-o procedura relativ similara se finalizeaza si partea din spate(calcaiul). Materialul care ramane in plus, se intinde manual.
Iata-ne ajunsi aproape de final, moment in care produsul se curata si se uniformizeaza la masina de slefuit.
Dupa acest aspect, se ung atat fata, cat si talpa cu un adeziv si se lasa aproximativ 15 minute la uscat; se introduc separat intr-un cuptor, care are rolul de a reactiva solutia adeziva. Se impreuneaza si se trimit la masina de presa.
Faza finala coincide cu finisarea produsului - se netezeste pielea, se arde surplusul de ate in urma cusutului si se insireteaza. Totodata, produsul va fi trimis inapoi daca vor fi constatate imperfectiuni.
Aceasta a fost povestea modelului Iconic, poveste care nu se termina aici, intrucat solicitarile clientilor nostri continua sa existe.
Speram ca articolul scris sa va fi trezit catusi de putin interesul si asteptam reactii in comentarii.
P.S Daca am utilizat o multime de imagini ce au avut ca scop usurarea intelegerii procesului de fabricatie, o sa inchei in aceeasi maniera, atasand o poza cu autorul articolului(eu, Voicu Burdoaza), pozitionandu-ma in plan secund, in spatele actorului principal din aceasta poveste.
Lasa un comentariu